Nádražky recenzujeme a fotíme pro blog Vágus.cz už od roku 2008. Teď jsme vydali třiadvacet nejlepších reportů hezky na papíře. Protože internetem si na hajzlu na Hlaváku zadek neutřeš, že jo…
Vybrali jsme třiadvacet reportáží z let 2010–2012, které napsali a nafotili NP a KZ. Budete si je moct číst před spaním nebo po jídle, ve vlaku i na pláži. Dále se dá kniha použít jako krájecí prkénko a v nouzi i jako obkladový materiál na prkýnko záchodové.
Kromě reportu z Jičína, kde zazněla památná věta: „Kdyby ti tak pámbů prdel roztrh’, pičo!“, se dozvíte i která česká nádražka má v interiéru nejvíc paroží, kde vaří tak dobře, že si vysloužili dokonce hodnocení “Just like mamma used to make it“, ve které nádražce žerou psí konzervy, kde hrozí, že vás proklejou, zbijou nebo svedou, nebo taky ve které nádražce jsme dostali sračku či kde bylo tak krásně, že jsme se rozplakali.
Knížka je již rozebrána.
Ukázka
Dvojverší Znojmo, vidím tě dvojmo je nejen notoricky známé, ale i velice trefné. Město s přívlastkem (jak je titulováno v oficiálních materiálech) má totiž i dvě nádražky. Jako první jsme se vydali do jídelny, která otevírá už v 6:30 ráno. Což je jistě dříve než Billa, kam si Mistr Záviš chodí pro koninu.
Interiér i personál zde vypadají jako kulisy normalizačního seriálu. Nejspíš Žena za pultem. U té obdivujeme především její nylonový hábit a zkušené pohrdání zákazníky. Ty představují rodinky s dětmi, parta dělníků nabírající polévku z mísy, a aby sestava byla kompletní, někdy se začátkem hlavního chodu přicházejí Rakušáci.
Jelikož jsme ve městě s přívlastkem, objednáváme si veškeré pokrmy, které obsahují přívlastek znojemský. Tedy Znojemský drak za 58,- (z něhož se vyklubal řízek) a Znojemské biftečky za 40,- (včetně mocného nánosu tatarky). Na Znojemskou pečeni bohužel nedošlo. Jak NP záhy zjišťuje, vše znojemské se od běžného odlišuje pouze tím, že je zavaleno vrstvou okurek. KZ si nestěžuje, naopak je zvyklá a vše spokojeně zapíjí lahvovým Hostanem.
Bibliografický záznam
NP a KZ. Kdyby ti tak pámbů prdel roztrh‘. Praha: Vágus.cz, 2013. ISBN 978-80-260-5396-5.